De op eiken gefineerde mahonie kast van deze stijlzuivere Lodewijk XVI contra-bakbarometer heeft verzilverde messing schaalplaten, die worden afgeschermd door een glasdeur. De linker plaat heeft bovenin een schaal in Engelse duimen, gecombineerd met de zogenaamde ‘36-schaal’. Daaronder bevindt zich een kwikhygrometer met een schaal in 132 delen, lopend van -8: ‘HEEL VOGTIG’ via 66: ‘MIDDELMATIG’ tot 124: ‘HEEL DROOG’. De middelste plaat heeft bovenin een schaal in Rijnlandse duimen. Daaronder zit de thermometer gemonteerd, met schalen in La Court en Fahrenheit. De rechter plaat bevat de ‘36-schaal’ voor de contrabuis. De vergroting van de contra-buis is 1:6. Schaalplaten van verzilverd messing zijn veel zeldzamer dan de vaker voorkomende tinnen schaalplaten.

Deze uitvoering met drie platen komt weinig voor, evenals de aanwezigheid van een kwikhygrometer. De werking ervan berust op het krimpen of uitzetten van een met kwik gevulde ganzenpen die, via een ivoren manchet, aan een glasbuisje vastzit, waarbij door de invloed van de schommelingen in de luchtvochtigheid, het kwik in het buisje op en neer behoort te gaan. Noël Retz uit Arras beschrijft de ganzenpen-hygrometer in zijn Traité d’un nouvel hygromètre comparable, imité de celui de M. de Luc… (Parijs, 1779). Reeds zes jaar eerder had De Luc een ganzenpen voor hygrometers gesuggereerd (Phil. Trans., dl. 63 (1773), p. 450).

De tympaan wordt bekroond door een drietal kunstig gestoken vazen. Op de bovenkant van de deur en het bakje aan de onderkant is fraai snijwerk aangebracht in de vorm van afhangende lauwertakken. De deur wordt geflankeerd door kolommen die voorzien zijn van kapitelen en basementen van vuurverguld messing.

Anthony Christoffel Reballio (Milaan ca. 1720/1725-1801 Rotterdam) was de meest vooraanstaande Rotterdamse maker van barometers. De bovenkant van elke plaat is voorzien van het voor Reballio karakteristieke monogram, bestaande uit een op een 4 gelijkend teken dat van onderen geflankeerd wordt door de letters A en R.